We maken pdfen toegankelijk voor iedereen

Waarom zijn ‘alt-teksten’ belangrijk?

Eén belangrijke voorwaarde om pdfen toegankelijk te maken is het toevoegen van alt-teksten (alternatieve tekst) aan afbeeldingen (foto’s, tekeningen, iconen, grafieken). Waarom is dat zo en wat is een goede alt-tekst?

Veel mensen die visueel gehandicapt zijn gebruiken screenreaders om online inhoud te lezen. De screenreaders zetten de inhoud, inclusief afbeeldingen, om naar gesproken tekst. Als afbeeldingen geen alt-tekst hebben kunnen screenreaders de inhoud niet naar gesproken tekst omzetten. Meestal slaan ze deze afbeeldingen over, of erger nog, lezen nutteloze bestandsnamen voor.

Het toevoegen van alt-teksten zorgt ook voor een betere vindbaarheid via Google. Google kijkt naar de woorden op een pagina om te begrijpen waar het over gaat.

Als de pagina bijvoorbeeld poedels, labradors en retrievers vermeldt, weet Google dat het over hondenrassen gaat. Wanneer er afbeeldingen van die hondenrassen worden gebruikt, helpt het Google de plaatjes te herkennen als de namen van de hondenrassen worden gebruikt. Door die herkenning is de vindbaarheid groter.

Moet je alt-tekst aan alle afbeeldingen toevoegen?

Nee, dit is een veelvoorkomende misvatting. Als de afbeelding alleen voor decoratieve doeleinden wordt gebruikt en geen belangrijke informatie bevat, hoef je geen alternatieve tekst toe te voegen. Omdat sommige screenreaders de bestandsnaam voorlezen wanneer geen alt-tekst is toegevoegd is het verstandig om een leeg alt-tekstveld toe te voegen. Dan wordt het voorlezen overgeslagen.

Hoe schrijf je een goede alt-tekst?

Een goede alt-tekst schrijven is niet ingewikkeld.

  • Wees beknopt. Lange alt-tekst is vervelend voor degenen die schermlezers gebruiken. Gebruik zo min mogelijk woorden. Richtlijn is maximaal 100 tekens.
  • Wees accuraat. Focus op het beschrijven van de afbeelding.
  • Vermijd ‘keyword stuffing’. Dit is niet de plaats om zoveel mogelijk zoekwoorden te plaatsen.
  • Vermijd te melden dat het een afbeelding is. Het is niet nodig om “Afbeelding van …” of “Foto van …” in beschrijvingen op te nemen. Zowel Google als schermlezers kunnen dat zelf bepalen.
  • Voorkom redundantie. Herhaal geen informatie die al bestaat in de context van de afbeelding. Als je bijvoorbeeld een foto van burgemeester Aboutaleb hebt en de tekst direct onder de afbeelding ‘Burgemeester Aboutaleb’ is, hoef je deze beschrijving niet aan de alt-tag toe te voegen. Google moet begrijpen dat het bijschrift in feite de alt-tekst is.

Vergeet niet om alt-tekst toe te voegen aan formulierknoppen. Anders kunnen screenreaders die missen en is het formulier voor sommige bezoekers onbruikbaar.

Voorbeelden van goede en slechte alt-teksten

Slecht: <img src=”cheesecake.png” alt=”foto van cheesecake”>

Oké: <img src=”cheesecake.png” alt=”cheesecake”>

Goed: <img src=”cheesecake.png” alt=”aardbeiencheesecake”>

Beste: <img src=”cheesecake.png” alt=”aardbeiencheesecake met room”>

Slecht: <img src=”aboutaleb.png” alt=”foto van burgemeester Aboutaleb”>

Oké: <img src=”aboutaleb.png” alt=”Burgemeester Aboutaleb”>

Goed: <img src=”aboutaleb.png” alt=”Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam”>

Beste: <img src=”aboutaleb.png” alt=”Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam met mondkapje”>